Plama
Pomoc dla gastronomii w dobie pandemii

Wiele biznesów boleśnie odczuło skutki dynamicznych zmian rynkowych i adaptacji swoich usług pod aktualne wydarzenia. Jak dostosować się do nowej rzeczywistości i nowych potrzeb klientów, przy jednoczesnym wykorzystaniu dostępnych już zasobów firmy?

Zainspirowani jednym z naszych gastronomicznych klientów zaczęliśmy przyglądać się zmieniającym się potrzebom w zakresie żywienia pracowniczego. Ograniczenie sprzedaży w lokalach gastronomicznych na rzecz dań na wynos spowodowało wzrost zainteresowania dostawami jedzenia i możliwością zamawiania online. Szukając rozwiązań technologicznych, które zapewniłyby średnim i dużym firmom oraz ich pracownikom maksymalną satysfakcję z posiłków dostarczanych w ramach usługi aplikacji cateringowej, stworzyliśmy koncepcję aplikacji webowej ułatwiającej firmom cateringowym organizację zamówień na posiłki pracownicze. Naszą sugestią było stworzenie aplikacji umożliwiającej wcześniejsze zamawianie dań przed pracowników bezpośrednio do miejsc pracy. 

Rozwiązanie dla firm cateringowych 

Chcesz wiedzieć dlaczego aplikacje do zamawiania jedzenia to przyszłość? Nieustanny rozwój urządzeń mobilnych sprawia, że tradycyjne formy zamawiania posiłków odchodzą w zapomnienie, zwłaszcza jeżeli mówimy o codziennym zamawianiu posiłków pracowniczych do biur. Aplikacja webowa lub mobilna daje możliwość zaprezentowania swojej oferty cateringowej, ułatwiając tym samym składanie przez klienta zamówień na jedzenie. Jednorazowa opłata stworzenia takiej aplikacji daje ogromne benefity zarówno dla firmy jak i jej przyszłych oraz obecnych klientów. Dzięki aplikacji, osoby wydające posiłki już na początku dnia mogą otrzymać listę z aktualnymi zamówieniami i obliczonymi ilościami jedzenia do dostarczenia dla średnich i dużych firm, które jak wiemy zamawiają dla pracowników lunche w znacznych ilościach.

przykład architektury systemu dla firmy cateringowej

Zaimplementowane menu może być nieustannie aktualizowane i dostępne dla każdego online, prezentując ofertę waszego cateringu wraz z cenami. Z kolei z panelu administratora w każdej chwili można zobaczyć zrealizowane i planowane zamówienia, zużycie produktów, koszty produkcji lub informacje które są dla Ciebie najbardziej istotne przy prowadzeniu cateringu biznesowego. Jeżeli tracisz czas na obliczanie dziennych przychodów firmy lub windykację opłat za posiłki możemy łatwo zintegrować aplikację z różnymi systemami płatności (m.in Przelewy24 czy PayPal) dzięki temu wszystkie posiłki oraz koszt dostawy będą z góry uregulowane i z łatwością wygenerujesz dzienne, miesięczne czy roczne raporty. Dostarczasz codziennie posiłki do biurowców? Dzięki dedykowanej aplikacji Twojego cateringu wyróżnisz się wśród konkurencji oferując intuicyjną i prostą w obsłudze aplikację. 

Benefity dla pracowników 

Zgodnie z badaniem „Czas motywacji – efektywność świadczeń pozapłacowych” przygotowanym przez SW Research na zlecenie Sodexo Benefits and Rewards Services Polska, 64% ankietowanych wypowiedziało się za chęcią zmiany dotychczasowych świadczeń pozapłacowych otrzymywanych od pracodawcy na kartę lunchową. W dobie trwającej pracy zdalnej oraz restrykcyjnych obostrzeń prowadzenia swojego biznesu, pracodawca może wyjść naprzeciw oczekiwaniom swoich pracowników. Bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem stają się alternatywy kart przedpłaconych, czyli spersonalizowane aplikacje dla średnich i dużych firm, ułatwiające organizację żywienia zbiorowego dla dowolnej liczby pracowników. Pozwalają one na automatyzację procesów związanych z zamówieniem, dostawą, obsługą oraz odgórną opłatą posiłków pracowniczych.

Dlaczego spersonalizowana aplikacja Twojej firmy góruje nad kartami przedpłaconymi? Przede wszystkim dzięki nim możesz ubiegać się o możliwość korzystania ze zwolnienia ze składek ZUS od dofinansowania posiłków dla pracowników. Będziesz miał też kontrolę nad czasem spędzonym na lunchu oraz czasem dostawy. W przeciwieństwie do kart przedpłaconych, istniałaby możliwość kumulowania środków z miesiąca na miesiąc, bez ich gromadzenia się na koncie pracownika. Może masz już na myśli konkretną firmę cateringową, której mógłbyś zaproponować współpracę przynoszącą obopólne korzyści?  

Po przejściu epidemii 

Światowa pandemia okazała się trudnym okresem dla wielu biznesów, nie tylko gastronomicznych, adaptacja do zaistniałych warunków może okazać się jedynym sensownym rozwiązaniem. By tego dokonać, radzimy spojrzeć na swoją firmę cateringową z innej perspektywy, nawet zmiana grupy docelowej restauracji może stanowić ogromny potencjał w aktualnej sytuacji. 

Kategorie
Inne posty